HééééééééééééL

VAAK GEGEVEN

ANTWOORDEN

De antwoorden op de vragen zijn uit mijn hart geschreven. Het kan zijn dat mijn antwoorden misschien niet overeenkomen met antwoorden van andere (provocatief) coaches. Dus. Vraag ook aan anderen als het antwoord je niet zint, afschrikt of tot nog meer vragen in je hoofd leidt.

En hier zit de grootste verwarring wat mij betreft.

In provocatief coachen zit het woord provoceren. Helaas zit er op het woord provoceren een hele negatieve en nare associatie.

Van origine komt provoceren van provocare. Dit betekent niets meer en niets minder dan uitlokken/ontlokken. Bij het provocatief coachen willen we een reactie bij de ander ontlokken. Iets dat diep in het onbewuste zit, krijg je door middel van provocatie naar boven. Iemand krijg je in beweging door die persoon uit te dagen.

Het is heel belangrijk dat diegene die provocatief werkt dit vanuit de juiste intentie doet. Dus echt met compassie en liefde voor de ander. Als er geen warmte in het gesprek zit en er zit geen warmte tussen de twee gesprekspartners voelbaar is, wordt het “provoceren” als sarcastisch of cynisch ervaren.

Dus. Nee. Je gaat niet de hele tijd iemand provoceren. Je gaat iemand liefdevol plagen om op die manier de ander weerbaar te maken.

Zeg nou zelf, een peuter gaat toch ook eten als je zegt: “Nee, nee, niet dat hapje ook nog in je mond doen.” Nou zo werkt het bij volwassenen precies hetzelfde.

Ik zou zeggen, Ga eens een kennismaking met provocatief coachen. Je hebt er wel ballen voor nodig 😉

Heel vaak wordt er gedacht dat provocatief coachen alleen geschikt is voor de extraverten, de harden, de stoeren en de alpha’s.

Dit is NIET WAAR.

Iedereen kan provocatief gecoacht worden. Provocatief wil namelijk niet zeggen dat je gaat beuken. Of dat je keihard gaat confronteren. Daar zit wel vaak de verwarring op, dus lees dan nog even het antwoord op de vraag wat provocatief coachen is.

Door middel van provocatief coachen zorg je liefdevol dat de client zich écht gezien, gehoord en geliefd voelt, zonder poezelig te worden. Wie wil dit nu niet?

 

 

Provocatief coachen is niet hard. Provocatief coachen is niet gemeen. Provocatief coachen is niet alleen voor mensen, die sterk zijn en er tegen kunnen.

Provocatief Coachen is de meest liefdevolle manier van coachen, van gesprekken voeren, van anderen helpen, die er in mijn ogen bestaat. Door het gebruik van liefde voor die ander, humor en een goeie prikkeling ontstaan er gesprekken die verder gaan dan een goed stukje hulpverlening.

Provocatief komt van Provocare. Dat niets meer en niets minder betekent dan ‘ontlokken’.

Door dingen uit zijn verband te rukken, door anders te reageren dan de geijkte manier, door te dramatiseren en door vooral met je intuïtie en gevoel te reageren, komen er reacties bij de ander los, die diep verstopt zaten. Het onbewuste bewust maken. En nee, dat is niet zweverig. En nee, dat is niet hard.

Is dat pijnlijk? Ja.

En daarom is de humor zo belangrijk. Humor heeft drie functies. In het sociale verkeer is het een bindmiddel. Om door moeilijke en verdrietige en heftige situaties te gaan, is humor een glijmiddel. En humor als troostmiddel, zoals in tijden van rouw.

De mix van deze drie, warmte-humor-uitdaging, zorgt voor een cocktail. Eenmaal geproefd, wil je niet meer anders.

Ja, dat is een heleboel.

Verwarring, verwerping, verrassing en vernieuwing. Ook wel de kennismaking met de beginselen van het provocatief coachen.

We gaan diagnosticeren en behandelen met een knipoog.

Dramatische” dagen zijn er ook in een opleiding. Dramatiseren en improviseren. Uit je hoofd en in je hart en buik. Lef heb je op deze dagen wel nodig.

Dagen vol wederzijds “onbegrip”. Helpen door niet-te-helpen. Weigeren om met oplossingen te komen en uit de inhoud blijven.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En iets met schuld en klagen.

Het examen. Met een persoon, die je niet kent, voor de examencommissie, laten zien wat je hebt geleerd en of je het dan ook kan. Spannende dagen, maar hé, je doet dan ook wel een échte opleiding, bij een erkend opleider

NB. Er zijn een paar opleidingen erkend. Het Iep in Nijmegen is erkend, omdat dit van de grondleggers zelf is. ZoetZuur Kumpany is erkend door de grondleggers van het provocatief coachen. Ook de Summerschool van Jeroen Stek is erkend door de grondleggers. Andere aanbieders zijn niet als dusdanig erkend door de grondleggers. Ik wil hiermee niet pretenderen dat zij geen goede opleiders zijn.

Ja. Als je dat écht wilt tenminste.

Het aanleren van provocatief coachen werkt als het aanleren van zang-technieken. Daarna moet je oefenen, oefenen, oefenen.

Dus, ja. Iedereen kan zang-technisch leren zingen, maar niet iedereen kan er mee het podium op. Voor de een blijft het heerlijk zingen onder de douche en in huis. Voor de ander is het zingen op een bruiloft en in de lokale kroeg. Voor nog een ander wordt het een podium in de stad of in de provincie. Dan is er ook nog een selecte groep die kan zingen in de Ziggo Dome. En een enkeling gaat internationaal.

En waar jij bij hoort, ontdek jezelf wel.

Nee. Er wordt wel veel lachen. Echter bij lachtherapie ga je (leren) lachen, zomaar uit het niets. Bij provoactief coachen is er altijd wel een reden waarom je gaat lachen. Soms als een boer met kiespijn. Soms door lekkere zelfspot. En soms door een daadwerkelijk goeie mop.

Grinnik. Er zitten soms mensen die het misschien als therapeutisch ervaren. Maar nee, het is geen therapie. We doen niet aan diagnostiek en behandelen. Bij het provocatief coachen houden we namelijk niet van stempels en labeltjes. Hoogstens doen we dit om je ermee uit de tent te lokken.

nieuwsbrief

* verplicht
/